به گزارش خبرنگار خودروکار، هرچند اما و اگرهایی برای آغاز مذاکرات ایران با آمریکا و بازگشت این کشور به برجام وجود دارد اما بدون شک صنعت خودرو یکی از اصلی ترین صنایعی خواهد بود که از این مذاکره تاثیر خواهد پذیرفت.بر این اساس در صورت تحقق این امر یکی از اساسی ترین مواردی که در بازگشت شرکای خارجی و یا همکاران جدید مدنظر قرار می گیرد، مدل همکاری خواهد بود.
بررسی مدل همکاری های گذشته نشان می دهد که به دلیل عدم نفوذ عمیق شرکت های خارجی در صنعت خودرو ایران، این شرکت ها با اعمال تحریم ها و محدودیت های ایجاد شده برای همکاری به راحتی بازار خودرو ایران را ترک کرده اند که نمونه آن ترک یک شبه شرکت های خارجی با وجود سرمایه گذاری ها و حتی تعهدات ایجاد شده است.
بنابراین در شرایط کنونی که شرکت ها توانسته اند با افزایش عمق ساخت داخل اثرات تحریم ها را تا اندازه ای کمرنگ کنند این پرسش مطرح می شود که بهترین مدل همکاری با شرکای خارجی در صورت برجام دوباره چیست؟
محمد ضرابیان، مدیرعامل بهمن موتور در گفت و گو با خبرنگار خودروکار با تاکید بر این که باید به صنعت خودرو به صورت کلی توجه کرد و زیرساخت هایی که در حوزه قطعه سازی وجود دارد مدنظر قرار گیرد تا ارتباط با شریک خارجی و داشتن تجربه ای مناسب رقم بزند، گفت: در گذشته قراردادهایی با شرکای خارجی نظیر پژو و رنو منعقد شد که میزان داخلی سازی بالایی در آن لحاظ شده بود اما این تجربه نشان داد که ساخت داخل به تنهایی مولفه حضور و یا عدم حضور شریک خارجی نیست.
وی می افزاید: آن چه که به حضور ، عدم حضور و یا پایبندی طرف خارجی کمک می کند اینست که در زمینه خودروسازی باید به خودروسازان جهانی متصل شویم و در زنجیره آن ها قرار گیریم.
ضرابیان با بیان این که اگر سرمایه گذار و یا خودروساز خارجی سرمایه گذاری مستقیمی در ایران داشته باشد و در کنار آن نیز پروژه ساخت داخل را به خوبی پیش ببرد، سرمایه او به بازار ایران گره می خورد، تصریح می کند: بنابراین صرف داشتن سی کی دی کاری و یا افزایش ساخت داخل نمی تواند ضمانت حضور خودروساز خارجی باشد چرا که او زمانی در ایران پایبند خواهد بود که سرمایه او در ایران باشد در این شرایط این موضوع حتی در مسایل سیاسی نیز تاثیرگذار خواهد بود چرا که اقتصاد سیاسی حرف نخست را در دنیا می زند.
وی ادامه می دهد: نگاهی به تجربیات خودروسازی در دنیا نشان می دهد که خودروسازان جهانی حاضر در چین با همه موانع و مشکلات و تنش هایی که وجود دارد اما حاضر به ترک این کشور نیستند، زیرا سرمایه گذاری سنگینی در این کشور انجام داده اند بنابراین به نظر می رسد اگر می خواهیم خودروسازان خارجی را پایبند کنیم باید شرایط سرمایه گذاری و مشارکت واقعی آن ها را مهیا کنیم.
مدیرعامل بهمن موتور در ادامه با اشاره به تجربه های بد سرمایه گذاری شرکای خارجی در ایران و ترک یک شبه با وجود سرمایه گذاری در ایران می گوید: باید تجربه های ناموفق و ضعف های موجود در این همکاری ها مورد بررسی قرار گیرد و راهکار مناسبی برای آن در نظر گرفت.
ضرابیان معتقد است در صورت شناسایی دلایل ترک شرکای خارجی با وجود سرمایه گذاری می توان نسبت به مدل جدید همکاری با شرکای خارجی اقدام کرد.
انتهای پیام/