کد خبر: ۱۳۲۵۷
تاریخ انتشار: ۱۲ دی ۱۳۹۶ - ۱۳:۵۱
قطعه‌سازان با انتقاد از ورود برخی فعالان این حوزه به واردات خواستار شدند:

با واردات قطعات بی‌کیفیت به بدبینی‌ها دامن نزنیم

براساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران در ۸ ماه امسال ۲میلیارد و ۱۵۶میلیون دلار قطعات منفصله به کشور وارد شده است. این آمار نشان می‌دهد که ۸۱درصد قطعات به‌شکل سی‌کی‌دی (CKD) و ۱۹درصد باقی به‌شکل قطعه به کشور وارد شده است.
به گزارش خودروکار، برخی کارشناسان دلیل این روند را تمایل برخی قطعه‌سازان به واردات از چین به جای تولید قطعه می‌دانند زیرا هزینه کمتری برای آنها دارد اما در این میان این پرسش مطرح می‌شود که این امر تا چه اندازه می‌تواند به صنعت قطعه کشور آسیب بزند و دلیل اصلی حرکت صنعتگران به این سمت چیست؟


الزام استفاده از قطعات باکیفیت
ساسان قربانی، کارشناس صنعت خودرو در این‌باره گفت: نمی‌توان درباره ورود قطعات منفصله حکم کلی صادر کرد البته شنیده می‌شود به‌طور عموم این محصولات از کشورهایی که قطعات را با کیفیت پایین تولید می‌کنند وارد و در کشور مونتاژ می‌شوند اما نمی‌توان روی این مسئله چندان متمرکز شد زیرا آمار و ارقامی در دست نیست.

وی افزود: به‌طور قطع چنین رفتاری درست نیست و اگر در این زمینه کاری در حال انجام است باید با کشورهایی همکاری داشته باشیم که به لحاظ کیفیت استانداردهای مورد نیاز را داشته باشند.
او ادامه داد: همان‌طور که اعلام می‌شود در صنعت قطعه باید به دنبال نشان‌های معتبر جهانی بود؛ نشان‌هایی که دانشی را به داخل منتقل کند.

طبیعی است واردات قطعاتی که ممکن است اشکال فنی داشته باشند آسیب‌رسان به قطعه‌ساز، تولید نهایی و در نهایت مصرف‌کننده هستند.قربانی در ادامه توضیح‌های خود به ذهنیت‌های منفی درباره صنعت خودرو در کشور اشاره کرد و گفت: اگر قطعه یا مواد اولیه یا حتی قطعات پیش‌ساخته‌ای را وارد و در داخل مونتاژ می‌کنیم باید از کیفیت آن مطمئن باشیم زیرا این قبیل کارهای خرد می‌تواند به محصول نهایی صدمه بزند و آن ذهنیت منفی را که نسبت به تولید داخلی وجود دارد، تشدید کند.

این صنعتگر اظهار کرد: باید روند فعالیت‌ها سیستماتیک جلو برود. اگر هماهنگی بین شرکت‌های خودروسازی و قطعه‌سازی وجود داشته باشد و همچنین استفاده از قطعات باکیفیت در خودروها الزامی باشد مطمئن باشید قطعه‌سازان در تولید محصولات الزامات را رعایت می‌کنند.او گفت: در ادامه خود مصرف‌کننده تشخیص می‌دهد کدام قطعه‌ساز داخلی خود را ملزم به رعایت استانداردها می‌کند.قربانی در پایان گفت: تحقق این امر مهم بیشتر به نفع شرکت‌های خودروسازی است زیرا آنها ابزارهای کنترلی داشته و با در اختیار داشتن این ابزارها می‌توانند اجازه ندهند قطعه بی‌کیفیت وارد چرخه تولید خودرو شود.


افزایش حجم واردات بامدل‌های جدید
علی‌اکبر جوانروح، عضو انجمن سازندگان قطعات و مجموعه‌های خودرویی نیز در این‌باره (قطعات منفصله) گفت: چون مدل خودروها تغییر می‌کند با ورود مدل‌های جدید قطعات منفصله آن نیز وارد می‌شود. با حذف مدل‌های قدیمی، خودروهای جدید جایگزین شده و به همان نسبت نیز حجم ورود قطعات منفصله بیشتر می‌شود.

او در ادامه توضیح‌های خود افزود: خودروهایی که از چین و کره وارد می‌شود یا مدل‌هایی که قرار است ساخت آنها با انعقاد قراردادها در ایران آغاز شود نخست قطعات منفصله آن وارد می‌شود تا عمق ساخت داخل به درصدهای مورد انتظار برسد. سال ۹۵ و امسال شاهد ورود خودرو جدید به بازار نبودیم که حجم ورود قطعات منفصله افزایش پیدا کرده باشد.

جوانروح در این‌باره توضیح داد: ساخت پژو ۳۰۱ و ۲۰۶ صندوقدار اتوماتیک در داخل شروع شده که گیربکس آن در داخل ساخته نمی‌شود و به طور کامل وارداتی است و زمانی که گیربکس به شکل مجموعه وارد می‌شود به عنوان قطعه منفصله می‌آید. او گفت: بسیاری از قطعات دیگری که پیش‌تر می‌ساختیم مربوط به پراید و پژو ۴۰۵ و سمند بود. اگر توجه شود تغییراتی که به وجود می‌آید قطعات آن نیز تغییر می‌کند.


سرمایه‌گذاری در کشورهای دیگر
جوانروح در پاسخ به این پرسش که چرا نسبت به این مسئله (ورود قطعات منفصله) نگاه منفی در صنعت قطعه وجود دارد، گفت: صنعت قطعه ایران الک شده است به این معنی که قطعه‌سازان در کنار قرار گرفته‌اند و تعداد کمی قطعه‌ساز باقی مانده‌اند که برخی با رانت، بخشی از بازار را در اختیار گرفته‌اند.

این در حالی است که صنعتگر واقعی تمایل زیادی به فناوری دارد. اظهار تمایل به فناوری زمانی است که این قطعات در داخل تولید شود نه آنکه از خارج تامین شود. او در این‌باره اظهار کرد: به دنبال مدل‌های جدید، فناوری جدید نیز وارد می‌شود.

اگر از این فضا استفاده بهینه شود قطعه‌ساز باید بتواند با فناوری روز محصولات خود را تولید و تامین کند. او گفت: ساخت برخی قطعات نیاز به تجهیزات خاصی ندارد و تنها قالب موضوع مهمی خواهد بود برای نمونه میل‌لنگ‌ساز می‌تواند میل‌لنگ‌های هر خودرویی را تولید کند یا کسی که قطعات پرسی یا پلاستیک تولید می‌کند برای قطعه جدید باید قالب را بسازد و نیازی به ماشین‌آلات جدید ندارد اما از آنجا که ساخت قالب به سرمایه زیادی نیاز دارد تولید برای برخی دشوار می‌شود.

  وی درباره آماری که درباره ورود قطعات منفصله وجود دارد، گفت: باید نخست دید که این قطعات از سوی خودروساز بوده یا قطعه‌ساز؟ ضمن آنکه به نام قطعه منفصله، قطعات به‌طور کامل وارد می‌شود. از گذشته شرکتی که برای یکی از خودروسازان قطعه تامین می‌کند با نشان تجاری خود یک سلسله قطعات را وارد و در داخل مونتاژ می‌کند و بخشی را می‌سازد ازاین‌رو در قالب آن می‌تواند قطعات دیگری را وارد و به بازار عرضه کند درنتیجه امروز تمام صنعتگران قطعه‌ساز نبوده بلکه تاجر هستند.

این فعال صنعت قطعه ادامه داد: برخی قطعات با درج «ساخت ایران» به‌طور کامل در چین ساخته و وارد می‌شود و به‌دست یک قطعه‌ساز تکمیلی می‌رسد و آنها نیز قطعات را به خودروسازان می‌دهند بنابراین همین افراد می‌توانند قطعات منفصله را وارد کنند. وی در یک جمع‌بندی گفت: تغییر مدل نکته‌ای مثبت است اما این تغییرات به ضرر کسانی که در چین سرمایه‌گذاری کرده‌اند و قالب‌سازی با نام ایران داشته و در ادامه قطعات را وارد کرده‌اند تمام می‌شود زیرا در مدل‌های جدید ناگزیر به سرمایه‌گذاری دوباره هستند. جوانروح در پایان گفت: معتقدم هر خودرو جدید که خودروسازان تولید می‌کنند و قطعات آن نیز در داخل تامین می‌شود منفعت ملی به همراه دارد زیرا در برخی خودروها دانش مورد نیاز برای تامین قطعات در اختیار قطعه‌ساز داخلی نیست.


سخن آخر
با توجه به آنچه در سخنان کارشناسان آمده ورود این قطعات منفصله با حجم بالا برای مدل‌های جدید بوده و در کنار آن نیز برخی قطعه‌سازان قطعات خود را در کشورهای دیگر ساخته و وارد می‌کنند. این امر از این نظر منفی است که در کشوری دیگر سرمایه‌گذاری شده است؛ اتفاقی که باید در داخل کشور رخ می‌داد تا در بحث اشتغالزایی و رونق صنعت قطعه شاهد توسعه بازار صنعتگران ایرانی باشیم.

منبع: گسترش صنعت

انتهای پیام/

روزنامه های اقتصادی
آخرین اخبار