کد خبر: ۵۰۹۵۱
تاریخ انتشار: ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۰۹:۰۰
«خودروکار» گزارش می دهد:

افزایش ضریب نفوذ دانش بنیان ها در صنعت خودرو/ بومی سازی قطعات وارداتی نخستین هدف گذاری دانش بنیان ها

در حالی شعار امسال بر پایه تولید دانش بنیان،بنا نهاده شده که صنعت خودرو از سه سال گذشته و همزمان با آغاز تحریم ها شروع به استفاده از این ظرفیت کرد به طوری که به گفته فعالان این حوزه هم اکنون سرعت انعقاد قراردادها و ضریب نفوذ این شرکت ها در صنعت خودرو افزایش یافته است.

به گزارش خبرنگار خودروکار، در باب نقش شرکت های دانش بنیان در صنعت خودرو و پررنگ شدن حضور آن ها تاکیدات زیادی صورت گرفته و این اهمیت تا جایی رسوخ کرده که چندی پیش معاون علمی و فناوری رییس جمهور تاکید کرده تا زمانی‌که طراحی‌های صنعت خودرو در داخل انجام نشود، ما صاحب صنعت خودرو نیستیم و در چنین شرایطی استفاده از دانش‌بنیان‌ها در خودروسازی شامل دو بخش حفظ وضع موجود و صاحب طراحی خودرو شدن است. به این معنا که قطعاتی که در داخل تولید نمی‌شود، با استفاده از توان شرکت‌های دانش‌بنیان‌ ساخته شود که این امر در حال انجام است و میزهای تخصصی به‌منظور جهش و افزایش ظرفیت تولید خودروهای موجود برگزار می‌شود.
در همین حال رهبر معظم نیز بر نفوذ دانش بنیان ها در صنایع از جمله خودرو تاکید کرده و فعالان صنعت خودرو نیز همزمان با اعمال تحریم های دوباره، کار در این بخش و محول کردن داخلی سازی برخی از قطعات به دانش بنیان ها را استارت زدند و این وضعیت روز به روز در این صنعت در حال پررنگ شدن است هرچند که به اذعان فعالان این حوزه ایرادات زیادی در این‌مسیر وجود دارد که کار را با چالش های جدی مواجه می کند.

مهدی مطلب زاده، رییس کمیته ساخت داخل انجمن صنایع همگن، نیرومحرکه و قطعه سازی در گفت و گو با خبرنگار خودروکار می گوید: حرکت صنعت خودرو در زمینه توسعه دانش بنیان ها و همکاری با آن ها گام به گام افزایش یافته و در حال حاضر به عمق مطلوبی رسیده به طوری که در سه سال اخیر شرکت های دانش بنیان بیشتری به کار گرفته شده اند.

وی با بیان این که هم اکنون شرکت های متعددی وجود دارند که در ردیف شرکت های دانش پایه شناخته می شوند و به طور مشخص در حال توسعه قطعات الکترونیکی هستند، می افزاید: سرعت در انعقاد قرارداد شرکت های دانش بنیان با صنعت خودرو افزایش یافته و آزمون قطعات از جمله اقداماتی بوده که در این زمینه به کار گرفته شده است.

مطلب زاده تصریح می کند: شرکت های دانش بنیان از نیروهای تحصیل کرده بهره می برند و این امر می تواند در صنعت قطعه به ویژه قطعاتی که ساخت داخل آن ها هنوز آغاز نشده بسیار کمک کننده خواهد بود.

عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن، نیرومحرکه و قطعه سازی در تشریح مشکلات موجود در زمینه اقدامات دانش بنیان و دانش پایه در صنعت خودرو اظهار می کند: نخستین مشکل موجود به رسمیت شناختن حق مالکیت معنوی است و هرچند هم اکنون برای این موضوع قانون وجود دارد اما در کشور اجرایی نمی شود. بر این اساس نخستین اصل داشتن حق مالکیت معنوی، ثبت مالکیت است که این موضوع در ایران در اداره ثبت و در نازل ترین سطح ممکن انجام می شود.
وی می افزاید: هم اکنون در زمان ثبت نه ادعاکننده حرفه ای وجود دارد و نه داوری که ادعا را بررسی می کند، مهارت لازم را دارد بنابراین بسیاری از اختراعاتی که در ایران به ثبت می رسند کپی هستند بنابراین این قانون بیشتر در ایران دردسرساز شده است.




مطلب زاده ادامه می دهد: در حال حاضر بخشی از شرکت های دانش بنیان توان سرمایه گذاری ندارند و با وجود توان و دانش فنی تحت اختیار خود، مطالعات خود را به نتیجه می رسانند اما برای تولید توان سرمایه گذاری در ماشین آلات و خطوط تولید وجود ندارد این در حالیست که در بیشتر موارد توان استفاده از دستگاه ها، قالب ها و یا ماشین آلات قدیمی وجود ندارد و نیازمند سرمایه گذاری های جدید هستیم.

وی با تاکید بر این که در شرایطی که صنعت خودرو با تحریم روبرو است و واردات برخی از قطعات با دشواری انجام می شود، می‌توان با همکاری مجموعه های دانش بنیان نسبت به تولید قطعات خاص اقدام کرد، می افزاید: مجموعه های دانش بنیان در بخش های مختلف پیشرفت خوبی داشتند و به واسطه حضور آنها در اقتصاد، برخی از مشکلات حوزه تولید برطرف شده است.

مطلب زاده با بیان این که شرکت های خودروسازی با اعلام اینکه در تولید کدام قطعات می خواهند از توان مجموعه های دانش بنیان استفاده کنند، می‌توانند به سمت حل مشکلات تولید حرکت کنند، می گوید: با حضور مجموعه های دانش بنیان، صنعت خودرو تقویت می شود و این امکان برای شرکت های خودروسازی فراهم خواهد شد تا تیراژ خود را بالا ببرند و خودرویی به علت تحریم و نقص قطعه در پارکینگ شرکت های خودروساز باقی نماند.

وی با بیان این که در حال حاضر تعدادی از قطعات هستند که نه شرکت های دانش بنیان موفق به تولید آن شده اند و نه صرفه اقتصادی برای تولید آن ها وجود دارد، می افزاید: اجزای الکترونیک مانند ای سی ها از جمله این قطعات هستند که تنها در چند شرکت جهانی در حال تولید بوده و به تمام دنیا صادر می شوند، از آن جا که تکنولوژی تولید این قطعات در داخل کشور وجود ندارد و تولید در مقیاس فعلی هرگز به صرفه نیست باید نسبت به واردات این دسته از قطعات اقدام کرد اما باقی قطعات از زمان تصمیم به تولید تا سرمایه گذاری و تولید انبوه، نیازمند طی کردن پهنه زمانی است و نمی توان بدون برنامه ریزی نسبت به تولید آن ها اقدام کرد چرا که زیرساخت های آن فراهم نیست بنابراین نیازمند آماده سازی زیرساخت ها هستیم که این امر با حمایت حاکمیت ممکن خواهد بود.

عضو انجمن صنایع همگن، نیرومحرکه و قطعه سازی اظهار می کند: برای توسعه همکاری ها می توان اقدام به تاسیس دفاتر مشترکی بین شرکت های خودروسازی و مجموعه های دانش بنیان کرد تا بتوان به تولیدی دست یافت که نخست، مورد نیاز صنعت خودرو باشد و هم افزایی بین مجموعه ها ایجاد شود.


میترا ممسنی

انتهای پیام/
روزنامه های اقتصادی
آخرین اخبار