کد خبر: ۳۵۰۹۰
تاریخ انتشار: ۲۸ فروردين ۱۳۹۹ - ۱۱:۲۳
اخبار خودرویی در هفته جاری مرور شد

بلاتکلیفی در قیمت‌گذاری خودرو

فعالیت زنجیره خودروسازی کشور در شرایطی از روز شنبه آغاز شد که بسیاری از خودروسازان جهانی در اروپا و آمریکا خطوط تولید خود را متوقف کرده و برخی نیز به تولید ماسک و دستگاه تنفسی مشغول هستند.
به گزارش خودروکار، در این بین هر چند قطعه‌سازان، با ارسال نامه به وزرای صمت، بهداشت، استاندار تهران و همچنین معاون اول رئیس‌جمهور خواستار تعطیلی شرکت‌های خودروساز و قطعه‌ساز تا اول اردیبهشت ماه شدند اما این خواسته مورد موافقت قرار نگرفت و در نهایت فعالیت زنجیره خودروسازی با در نظر گرفتن پروتکل‌های بهداشتی از روز شنبه آغاز شد. اما در هفته جاری اتفاقات دیگری نیز در صدر اخبار خودرویی کشور قرار داشت که در ذیل به آنها می‌پردازیم:

ابهام در اجرای استاندارد یورو ۵
آنچه مشخص است مدیران عامل دو خودروساز بزرگ کشور در هفته‌ای که گذشت تنها دغدغه بازگشایی خطوط تولید خود را نداشتند و پیش از آغاز به‌کار شرکت‌های تحت مدیریت در سال جدید طی نامه‌ای به اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور از دغدغه خود در سال جاری گفتند. بر این اساس فرشاد مقیمی و جواد سلیمانی مدیران‌عامل ایران‌خودرو و سایپا در نامه خود به جهانگیری سه خواسته را مطرح کردند. تعویق اجرای استاندارد یورو ۵ در تولید محصولات، تسهیل در روند تخصیص ارز به خودروسازان از سوی بانک مرکزی و بهبود روند واردات قطعه از چین سه درخواستی بود که مدیران‌عامل دو شرکت بزرگ خودروساز در نامه خود به معاون اول رئیس‌جمهور، مطرح کردند.

در میان این سه درخواست، بحث تعویق در اجرای استاندارد یورو ۵ از بقیه درخواست‌ها بحث بر‌انگیزتر شد. البته تنها مدیران خودروساز نبودند که خواستار تعویق در اجرای استانداردهای یورو ۵ بودند. پیش‌تر و در اواسط اسفندماه ۹۸، رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت در نامه‌ای به اسحاق جهانگیری همین درخواست را مطرح کرده و پیشنهاد کرده بود اجرای استاندارد یورو ۵ در خطوط تولید خودروسازان تا ۶ ماه بعد از رفع تحریم‌های صنعت خودرو به تعویق بیفتد. از آنجا که جهانگیری به نامه رحمانی واکنشی نشان نداد این درخواست در هیاهوی روزهای پایانی سال و همچنین اخبار کرونا به نوعی از یادها رفت اما با نامه مدیران عامل دو خودروساز بزرگ کشور و تکرار همان پیشنهاد وزیر صمت، بار دیگر این بحث داغ شد. این درخواست سبب شد که عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست نیز دست به قلم شود و طی نامه‌ای به جهانگیری اعلام کند که از نظر سازمان تحت مدیریتش چوب‌خط خودروسازان در زمینه تعویق در اجرای استانداردهای یورو۵ پر شده است و آنها تنها به دنبال بهانه تراشی و پشت گوش انداختن مصوبات قانونی هستند. در نامه کلانتری با اشاره به زیان کشور از ناحیه ارتقا نیافتن استانداردهای خودرویی تاکید شده خودروسازان باید هرچه زودتر مقدمات اجرای این استانداردها را در خطوط تولیدی خود فراهم کنند و چنانچه از این اقدام سر باز بزنند سازمان حفاظت از محیط زیست جلوی شماره‌گذاری خودروهای فاقد استاندارد یورو۵ را خواهد گرفت.

تا به حال اسحاق جهانگیری به هیچ یک از سه نامه ارسال شده پاسخی نداده است اما مشخص است که اختلاف خودروسازان و سازمان حفاظت از محیط‌زیست در این زمینه بالا گرفته است و حالا توپ در زمین دولت است. باید ببینیم آیا این بار نیز دولت مانند دفعات پیش جانب خودروسازان را می‌گیرد و مهلتی دیگر به آنها می‌دهد یا اینکه مسیر متفاوتی را انتخاب کرده و با سازمان حفاظت از محیط زیست هم‌نظر می‌شود و خودروسازان را برای اجرای استاندارد یورو ۵ تحت فشار قرار می‌دهد.

قیمت‌گذاری خودرو  و روایت‌های متفاوت
در کنار دو خبر ذکر شده بحث تشکیل جلسه برای تعیین قیمت خودرو در سال جاری و بی نتیجه بودن این جلسه از اخبار خودرویی مهم این هفته بود. بنابر اخبار منتشر شده قرار بود در جلسه ستاد تنظیم بازار در سال جدید بحث تعیین قیمت خودرو در دستور کار قرار بگیرد و زنجیره خودروسازی در این زمینه تکلیف خود را بداند.

این جلسه با حضور نمایندگانی از وزارت صمت، شورای ملی رقابت و همچنین نماینده سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان تشکیل شد اما روایت‌های متناقضی بعد از برگزاری آن روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت. به‌طوری‌که برخی از خبرگزاری‌ها به نقل از ستاد تنظیم بازار خبر از اختلاف میان اعضای حاضر در این جلسه بر سر گزارش‌های کارشناسی دادند. این اختلاف سبب شد تا تعیین قیمت خودرو فعلا به  تعویق افتد و در جلسات آتی بار دیگر این بحث مورد بررسی قرار گیرد.

اما برخی دیگر از خبرگزاری‌ها به نقل از عباس قبادی دبیر ستاد تنظیم بازار تشکیل جلسه یاد شده را تایید اما اینکه در این جلسه اختلافی میان اعضای حاضر در جلسه به‌وجود آمده باشد را تکذیب کردند. آن طور که قبادی گفته اصلا بحث قیمت خودرو در این جلسه مطرح نشده که بخواهد محل اختلاف میان اعضا شود. این مقام مسوول تاکید کرده چنانچه قرار باشد این مساله در دستورکار ستاد تنظیم بازار قرار بگیرد حتما پیش از آن جلسه‌ای با خودروسازان برگزار خواهد شد تا نظر آنها در این زمینه به اطلاع ستاد تنظیم بازار برسد.

رشد فروش خودروسازان
اما سایت کدال بورس در این هفته میزان فروش خودروسازان در سال جاری را اعلام کرد.بر این اساس گزارش‌های ارائه شده از سوی سه شرکت ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو حکایت از رشد فروش این سه خودروساز دارد. به‌طوری‌که سه خودروساز یاد شده در مجموع ۸۸۷ هزار و ۶۳۰ دستگاه خودرو در سال ۹۸ به فروش رساندند که از این تعداد خودروی تولیدی ۳۶ هزار میلیارد تومان در آمد کسب کرده‌اند. اما بررسی گزارش‌های خودروسازان به سایت کدال سازمان بورس حکایت از رشد فروش سال ۹۸ دارد، به‌طوری‌که فروش ۱۴ درصد رشد داشته و خودروسازان ۱۰۹ هزار و ۴۱۵ دستگاه خودرو بیشتر نسبت به سال ۹۷ فروخته‌اند.

بر این اساس همان‌طور که عنوان شد در حالت تجمیعی، ۸۸۷ هزار و ۶۳۰ دستگاه محصول توسط سه خودروساز بزرگ تا پایان سال گذشته به فروش رسیده که نتیجه آن، درآمد ۳۵ هزار و ۹۷۵ میلیارد و ۱۷۰ میلیون و ۹۰۰ هزار تومانی بوده است. در بین خودروهای به فروش رفته تا پایان اسفندماه پارسال، بیشترین آمار فروش به خانواده پژو به جز مدل ۲۰۰۸ تعلق دارد. کمترین میزان فروش در این بازه زمانی نیز به سوزوکی گرندویتارا تعلق دارد، خودرویی که دیگر مونتاژ نمی‌شود. در حالت تفکیکی اما ایران‌خودرویی‌ها ۴۰۳ هزار و ۵۴۸ دستگاه انواع محصول را تا پایان سال گذشته به فروش رسانده‌اند که ماحصل آن، درآمد حدود ۲۲ هزار میلیارد و ۶۵۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومانی بوده است. آمارها اما نشان می‌دهند سایپا در مجموع طی سال گذشته، ۳۸۲ هزار و ۵۶۴ دستگاه فروش داشته که درآمد حاصل از آن بالغ بر ۱۳هزار و ۲۵۴ میلیارد تومان بوده است. کمترین تعداد و درآمد فروش در بین محصولات سایپا تا پایان سال ۹۸ به آریو تعلق گرفته است، محصولی که بعید است تولید آن ادامه داشته باشد.


منبع: دنیای اقتصاد

انتهای پیام/
روزنامه های اقتصادی
آخرین اخبار