صنعت خودرو ایران که در ماه های گذشته به واسطه تحریم های وارده با تامین قطعات یدکی با چالش های جدی مواجه بوده در حالی به همکاری خود با چینی ها امیدوار بوده که زمزمه عدم همکاری بانک های این کشور با ایرانی ها در چند وقت اخیر به دفعات شنیده شده و نگرانی صنعت خودرو را تشدید کرده است و این دلواپسی با مطرح شده خبر عدم تمدید معافیت خرید نفت ایران نیز شکل دیگری به خود گرفته است.
اما مجیدرضا حریری، نایب رییس اتاق بازرگانی ایران و چین در گفت و گو با خودروکار اعلام اظهارنظرهای غیر رسمی مبنی بر توقف همکاری بانکی ایران و چین را خلاف واقع می داند و با تاکید بر این که آنچه در ارتباط با روابط بانکی ایران و چین ملاک به شمار می رود، اطلاعیه بانک مرکزی است، می گوید: « تنها مرجع رسمی اعلام هرگونه روند همکاری بانک مرکزی خواهد بود و این قراری است که در سطوح بالا در کشور گذاشته شده تا یک مرجع نسبت به اظهارنظر در این باره اقدام کند تا تداخلی صورت نگیرد».
وی می افزاید: « برای همکاری با چینی ها در خصوص کالاهای غیرتحریمی و ارتباط با بانک های غیر تحریمی هیچ مشکلی وجود ندارد و با توجه به این شرایط کونلون بانک، بانکی است که با ایران همکاری خواهد کرد».
نایب رییس اتاق بازرگانی ایران و چین با اشاره به اعلام رسمی مواضع وزارت امور خارجه چین در قبال تحریم های ایران تصریح می کند:« آن چه وزارت امور خارجه چین روز سه شنبه به صورت رسمی اعلام کرده قبول نداشتن تحریم ها و آن چه بانک مرکزی اعلام کرده، انجام کار بر اساس روال عادی است».
وی در پاسخ به این که پس از عدم تمدید معافیت خرید نفت ایران وضعیت به چه شکل پیش خواهد رفت، اظهار می کند:« قاعدتا زمانی که شرایط جدیدی از سوی آمریکا اعلام می شود این امکان وجود دارد که در بازه ای کوتاه مدت، در روند قبلی اختلال ایجاد شود که این امر به دلیل تنظیم با شرایط جدید بوده و این اتفاق بنا به آن چه که مراجع رسمی ایران و چین اعلام می کنند بر این اساس خواهد بود».
حریری احتمال وقفه یا اختلالاتی در روند کار را با هدف تغییر روش ها و تنظیم آن با شرایط موجود اعلام می کند و می گوید:« به هرحال تحریم در ارتباط تجاری ایران با سایر کشورها تاثیرگذار بوده و به قاعده، چین نیز کشوری جدا از دنیا نیست و این کشور نیز می تواند دچار اختلال شود اما آن چه به صورت رسمی از سوی چینی ها مطرح شده قبول نداشتن تحریم ها و موضع گیری جدید آن ها در قبال این موضوع است».
نایب رییس اتاق بازرگانی ایران و چین با تاکید بر این که بنابراین به احتمال زیاد ناگزیر به تغییر برخی روش ها خواهیم شد و به همین دلیل امکان اختلال وجود دارد، می افزاید:« ما منکر تاثیر تحریم در روابط خارجی نیستیم اما باید مواردی را در نظر گرفت به طوری که اگر قرار است در شرایط تحریمی، ارتباطاتی با دنیا و مخالف نظر آمریکا داشته باشیم یکی از الزامات ایجاد این ارتباط، بیان نکردن علنی روش ها و بالابردن صبر و تحمل است تا منافع ملی، فدای منافع شخصی نشود. بنابراین باید اجازه داد تلاطم های ایجاد شده از تصمیمات کشوری نظیر آمریکا را در فضای آرام تری اداره کنیم و اثرات منفی آن را کاهش دهیم».
بر اساس این گزارش، در همین حال فریال مستوفی، رییس کمیسیون سرمایهگذاری خارجی اتاق بازرگانی نیز تاکید کرده که روابط بانکی ایران با بانک کنلون چین متوقف نیست، اما این روابط محدود به کالاهای بشردوستانه شده است.
وی با اشاره به مذاکرات خود با مسئولان بانک کونلون اظهار کرده که هیات مدیره این بانک بعد از تصمیم اخیر آمریکا در لغو معافیت خرید نفت از ایران جلسه ای را برگزار خواهد کرد تا درباره آینده همکاری های خود با ایران تصمیم گیری کند و دلیل این موضوع نیز آن است که بعد از لغو معافیت از تحریم های خرید نفت ایران از سوی آمریکا، به طور عملی ایران دیگر پولی در حساب خود نزد بانک کنلون نخواهد داشت تا با استفاده از آن معاملات خود را انجام دهد.
به گزارش خودروکار، این اظهارات نشان می دهد دارو، مواد آشامیدنی و غذایی که جزو کالاهای بشردوستانه است مورد تحریم از سوی چینی ها قرار نمی گیرد اما باید دید وضعیت صنعت خودرو و همکاری مشترک ایران با چین به کجا خواهد رسید. آیا چینی ها در این باره نیز بر موضع خود بر سر عدم قبول تحریم های آمریکا خواهند ایستاد و یا کج دار و مریض با این شرایط برخورد خواهند کرد.
انتهای پیام/
گزارشگر خودروکار: میترا ممسنی