کد خبر: ۱۲۶۲۷
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۶ - ۱۰:۲۰
یادداشت/

سرنوشت ١٦٠٠ ميليارد تومانی ارزش سهام سمند در ايران خودرو

اعلامیه فروش سهام شرکت سرمایه گذاری سمند برای واگذاری بیش از 15% از سهام ایران خودرو از جهات زیادی مهم و قابل تامل است. ارزش بازار سهام ایران خودرو، بیش از 45 هزار میلیارد ریال می باشد که ارزش نامی اولیه این مزایده را به بیش از هفت هزار میلیارد ریال می رساند.
به گزارش خبرنگار خودروکار،  ولی با توجه به شرایط خاص و حجم سهام و ارزشهای متواتر آن، ارزش واقعی آن بسیار بیشتر از این ارقام خواهد بود. در عین حال، فروش بلوکی سهام و ارزش مدیریتی متواتر آن، ارزش این سهام را به حداقل نه هزار میلیارد ریال می رساند.

در عین حال، این دارنده این سهام بلوکی نقش مهمی در تعیین مدیر عامل این مجموعه صنعتی بازی خواهد کرد که ارزش معامله را همچنان بالا می برد. لذا با توجه به اینکه صاحب جدید این سهم، می تواند در مناسبات بزرگترین شرکت خودروسازی کشور نقشی موثر خواهد داشت، لذا انتظار می رود، نرخ این معامله بسیار بیشتر از نرخ تابلوی قیمت سهام ایران خودرو باشد و حتی به دو برابر ارزش روز آن برساند.

به هر صورت، صاحب این سهام، می تواند در جهت گیری آتی صنایع خودروسازی کشور بسیار تاثیر گذار و در عین حال منتفع باشد  قیمت این پتانسیل با ارزش در ارزش فعلی سهام ایران خودرو بازتاب ندارد. به زبانی ساده، خریدار این سهام، یکی از تعیین کنندگان سیاست های آتی صنعت خودروی کشور خواهد بود و از رانت و حمایت ویژه ای برخوردار می شود که طبعا باید هزینه آن را کامل بپردازد. هر چند قیمت فروش این سهام اهمیت ویژه ای دارد، ولی مسایل مهم تری هم در این واگذاری وجود دارد که نباید از نظر دور داشت.

موضوع اول نگرانی از احتمال تامین منابع مالی این خرید از منابع داخلی خود شرکت ایران خودرو است. در واقع در صورتی که خریداران از تامین کنندگان و یا اعضای زنجیره مالی خود شرکت باشند ممکن است با عقد یک قرارداد مستقل تامین، پیش پرداخت های از شرکت دریافت کنند و این پیش دریافتها را به عنوان تمام یا بخشی از ثمن معامله، به فروشنده سهام واگذار کنند. در این حالت خاص، با توجه به اینکه سهام دار عمده شرکت سرمایه گذاری سمند، خود شرکت ایران خودرو می باشد و سود حاصل از فروش سهام بلوکی ایران خودرو به سهام داران باز خواهد گشت، خریدار، عملا بدون آورده واقعی مالی، می تواند با پیش دریافت قرارداد تامین، وجه این معامله را پرداخت نماید و سپس بخشی از این پرداخت را در قالب سود سهام خود دریافت کند.

موضوع دوم، تاثیر گذاری خریدار در هیات مدیره، انتخاب مدیرعامل و البته روندهای مالی بزرگترین شرکت خودروسازی کشور است. توجه به اینکه، برای حمایت از این شرکت، مشتریان و دولت، هزینه های سنگینی پرداخت می کنند، خریدار این سهام  از تمام این مواهب که به بهانه حفظ صنعت خودروی داخلی به آن اعطا شده است، برخوردار می شود. تاثیر گذاری در سطح هیات مدیره ایران خودرو، می تواند در معماری و ساختار تامین کنندگان و تراز تجاری ایران خودرو هم تاثیرگذار شود. این حجم تاثیرگذاری سبب اهمیت روزافزون هویت و شخصیت خریداران می شود. هرچند موضوع اهلیت سنجی فاقد منطق و معیار مشخص و ابزار کافی برای تطبیق با معیارها می باشد، ولی شفاف بودن خریدار و خصوصا فاقد سوابق بد بانکی بودن، بسیار حائز اهمیت می باشد.

به هر صورت،به نظر می رسد در چشم انداز کوتاه مدت صنعت خودرو، دولت بنا ندارد دست از حمایت از این دو شرکت به نفع بازار رقابتی بردارد و طبعا ارزش برخورداری از چنین رانت و حمایت عظیمی بسیار زیاد بوده و تاثیر گذاری دوسویه خریدار بر دولت هم در این معامله بسیار زیاد است، لذا علاوه بر  اینکه لازم است این ارزش بینظیر در قیمت سهام لحاظ شود، شفافیت مالی و عملکردی خریدار نیز باید مد نظر قرار بگیرد تا مشکلات در صنعت خودروی سازی کشور تشدید نشوند.


فربد زاوه/کارشناس صنعت خودرو

انتهای پیام/
روزنامه های اقتصادی
آخرین اخبار