کد خبر: ۴۸۰۲۲
تاریخ انتشار: ۲۰ مهر ۱۴۰۰ - ۰۹:۳۰
«خودروکار» گزارش می دهد:

قیاس های مع الفارغ در صنعت خودرو/ موافقت با آزادسازی واردات حاکی از قدرت رقابت خودروسازان

بررسی صنعت خودرو از زوایای مختلف نشان می دهد این صنعت حتی در شرایط کنونی و با وجود زیانده بودن هم قدرت رقابت با سایر صنایع را داشته و شاید به جرات بتوان اذعان کرد که قابل قیاس با هیچ صنعتی نخواهد بود هرچند که شائبه دولتی بودن آن این روزها به یکی از دستاویزهای منتقدان تبدیل شده اما صورت های مالی ضمن این رد این ادعا از حضور پررنگ سهامداران خصوصی در این صنعت حکایت دارد.
به گزارش خبرنگار خودروکار، هرچند که در اقتصاد سالم از واردات به عنوان یکی از ابزارهای رقابت و رشد و توسعه صنایع یاد می شود اما در اقتصادی همچون ایران و صنایعی که توان رقابت وجود ندارد، واردات به یکی از چالش های اصلی این دسته از صنایع تبدیل می شود. صنعت لوازم خانگی که در چند سال اخیر با ممنوعیت واردات توانسته بازاری برای خود دست و پا کند این روزها به صورت رسمی خواستار ممنوعیت واردات شده تا با تکیه بر ممنوعیت واردات و محدودیت، توسعه خود را ادامه دهد. با این تفاسیر باید این صنعت را از صنعت خودرویی که همواره از واردات استقبال کرده متمایز دانست. اظهارات نه چندان درست و منطقی اخیر برخی از اعضای انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی مبنی بر اداره صنعت خودرو از سوی دولت در حالی مطرح می شود که سهم 17 درصدی دولت در صنعت خودرو در صورت های مالی این شرکت ها به صورت شفاف موجود است.

تاکید بر فعالیت تنها دو شرکت خودروساز در ایران در حالی مطرح می شود که نگاهی به آمار موجود در این زمینه از فعالیت بیش از 23 شرکت خودروساز حکایت دارد. سهم 12 درصدی از اشتغال، 20 درصدی از صنعت و همچنین سهم سه درصدی از تولید ناخالص داخلی نشان از اهمیت صنعت خودرو دارد.

احمد نعمت بخش، دبیر انجمن خودروسازان ایران در گفت و گو با خبرنگار خودروکار در پاسخ به این اظهارات با طرح پرسش هایی همچون میزان سرمایه گذاری انجام شده در صنعت لوازم خانگی و میزان اشتغال آن و مقایسه آن با صنعت خودرو اظهار می کند: این اظهارات در حالی است که این پرسش مطرح است چرا این صنعت نتوانسته شركت های ارج، آزمايش، جنرال استيل، آردل و... را به مدار توليد بازگرداند؟ آیا سرمايه گذاری و میزان اشتغال در صنعت لوازم خانگي با صنعت خودرو قابل مقايسه است؟

وی با مقایسه میزان داخلی سازی صنعت خودرو ولوازم خانگی می افزاید:  در حال حاضر خودروهای تارا و شاهين كه استانداردهاي اروپا را پاس مي كنند بيش از ٨٠ درصد ساخت داخل دارند و این در حالیست که مشخص نیست چه میزان سرمایه گذاری برای ساخت داخل لوازم خانگی و حتی انجام شده و این پرسش مطرح می شود که آيا موتورهاي مورد استفاده در يخچال فريزر، انواع لباسشويی و جارو برقی وارداتی نيستند؟

نعمت بخش با طرح این پرسش که در حال حاضر صنعت لوازم خانگی تابع كدام يك از استانداردهای جهاني توليد مي شودف اظهار می کند: خودروهای ساخت داخل در حال حاضر بیشتراستانداردهای ٨٥ گانه اروپايی را پاس مي كنند و در صورت موفقیت در شماره گذاری، قابل فروش نخواهند بود.

دبیر انجمن خودروسازان ایران با تاکید بر این که صنعت خودرو به هیچ عنوان مانع ورود خودروهای خارجی نيست و بارها به دفعات در رسانه ها و حتی جلسات مجلس موافقت خود را با واردات خودرو اعلام کرده است، تصریح می کند: این شرایط در حالیست که به تازگی ورود لوازم خانگي را با لابي گری فراوان ممنوع اعلام شده است.

وی درخصوص نظارت بر صنعت خودرو نیز می گوید: دو شركت ايران خودرو و سايپا و شركت های ديگر خودروساز تحت نظارت سازمان های نظارتی هستند اما آیا این شرایط در صنعت لوازم خانگی نیز به همین شکل است؟ آيا صنعت لوازم خانگی تابع قيمت گذاری دستوری است و قيمت این محصولات از سوی شورای رقابت زير قيمت تمام شده تعيين مي شود؟

نعمت بخش می افزاید: صنعت لوازم خانگی در طول سالهای ٩٧ تا كنون به دلخواه سالانه چندين بار نسبت به افزایش قیمت ها اقدام کرده به طوری که قيمت يك دستگاه يخچال ١٣ فوت از ٩٠٠ هزار تومان به حدود ٥ ميليون تومان رسيده است) و تابع هيج دستورالعمل قيمت گذاری نيست.

این فعال صنعت خودرو در ادامه در خصوص وضعیت سهامداری صنعت خودرو نیز اظهار می کند:شركت های ايران خودرو و سايپا هيچ كدام دولتي نيستد و حداكثر سهم دولت در اين دو شركت حداكثر ١٧ درصد است در حالی که سهم صنعت خودرو درتولید ناخالص داخلی (GDP)حدود ٣ درصد است آيا صنعت لوازم خانگي در اين مورد جايگاهی دارد؟

وی در پایان با اشاره به نقل قول يکی از بزرگان صنعت كشور می گوید: هر صنعتی كه با لابی گری باعث جلوگيری از ورود كالای مشابه خارجی شود در برابر ملت ايران سر افكنده بوده و حرفي براي گفتن ندارد( چون نمي تواند رقابت كند و محكوم به شكست است) و هر صنعتی كه مانع ورود كالای مشابه به كشور نشود نشان رقابتی بودن توليدات آن صنعت است و در پيش ملت خود سرافراز است بنابراین این جمله که عنوان شده «صنعت لوازم خانگی هيچ شباهتی به صنعت خودرو ندارد.» کاملا درست عنوان شده است!


میترا ممسنی

انتهای پیام/
روزنامه های اقتصادی
آخرین اخبار