اگزوزهایی که مرگ بیرون می دهند
آلوگی هوا در حالی طی یک دو هفته گذشته نفس میلیون ها ایرانی را تنگ کرد که خودروسازان داخلی از یک سو و وزارت نفت از سوی دیگر، دو مسوول مستقیم در این ماجرا به شمار می روند و نوک پیکان انتقادات به سمت آنها نشانه رفته است.
به گزارش خبرنگار خودروکار،آمارها می گویند خودروها نقشی 65 تا 70 درصدی را در سیاه شدن آسمان شهرهای بزرگ کشور دارند و نقش سوخت نیز در همین 65 تا 70 درصد دیده می شود.
به عبارت بهتر، نزدیک به 70 درصد از مسوولیت آلودگی هوا بر گردن خودروها و سوخت مصرفی شان است و بنابراین خودروسازان و وزارت نفت باید به نوبه خود در این مورد پاسخگو باشند.
یکی از ایراداتی که به خودروسازان داخلی گرفته می شود، سستی و نامطلوبی عملکرد آنها در اجرای جامع و کامل استاندارد یورو4 است. ایرادها از آن جهت است که اولا خودروسازان برنامه ارتقای سیستم آلایندگی محصولات خود را با تاخیر زیاد آغاز کردند و دوما، قطعات مناسبی را برای ارتقای استاندارد محصولات شان (به یورو4) مورد استفاده قرار نداده اند.
آن طور که برخی قطعه سازان عنون می کنند، شرکت های خودروساز داخلی به دلیل کنترل قیمت و کاهش هزینه های تولید، گاهی قطعات چندان مرغوبی را در سیستم یورو4 محصولات خود به کار نمی برند و در نتیجه عمر این "سیستم" در مقایسه با مقیاس جهانی، کمتر است. به عنوان مثال اگر قرار است یک سیستم یورو4 حدود دو سال عمر کند، به دلیل استفاده از قطعات کم کیفیت، عمر این سیستم در برخی خودروهای داخلی به شش ماه هم نمی رسد. این در حالی است که به گفته برخی قطعه سازان دست اندرکار، تفاوت قیمت میان یک سیستم استاندارد یورو4 با مدل به اصطلاح فیک آن، چیزی بین 200 تا 500 هزار تومان است.
مسئه دیگر اما سوخت عرضه شده در جایگاه های کشور است که ظاهرا چندان تناسبی با سیستم یورو4 نصب شده روی خودروهای داخلی ندارد. به گواه کارشناسان، اگر سوخت مصرفی در خودروهای یورو4 با سیستم آنها مطابقت نداشته باشد(مثلا بنزین یورو2 یا چیزی بین یورو2 و یورو3 به باک خودروهای یورو4 ریخته شود) نه تنها نتیجه مثبتی در راستای کاهش آلودگی هوا حاصل نمی شود، بلکه خودروها را نیز دچار مشکل خواهد کرد.
با این شرایط، اگر قرار است بحران آلودگی هوا را رفع کنیم، یکی از راه های اصلی اش، عرضه خودروهای دارای استاندارد آلایندگی بالا و صد البته در کنار آن، توزیع سوخت متناسب با پراکندگی مناسب در سطح کشور است. طبعا اگر قرار باشد خودروسازان به بهانه کنترل قیمت، از سیستم های فیک و نامرغوب استاندارد یورو4 استفاده کنند و از آن سو وزارت نفت نیز سوختی مناسب در اختیار جایگاه های سراسر کشور قرار ندهد، نباید چندان امیدی به پاک شدن حتی حداقلی هوای کلانشهرهای کشور داشت.
انتهای پیام/