به گزارش
خودروکار- بنابر تصمیم این دو نهاد، قیمت کارخانهای خودروهای تولید داخل بین ۱۰ تا ۴۲ درصد افزایش یافت و هر دو خودروساز بزرگ کشور نیز لیست قیمت محصولاتشان را با توجه به این مصوبه بهروز کردند. از همان ابتدای مطرح شدن موضوع افزایش قیمت کارخانهای خودروها، مشخص بود که بازار آزاد نیز به آن واکنش نشان میدهد و منحنی قیمت صعود خواهد کرد. این البته در حالی است که تا لحظه تنظیم این گزارش، قیمتها در بازار خودرو متناسب با میزان رشد نرخ کارخانهای خودروها بالا نرفته است.
انتظار میرفت به همان اندازه که به قیمت کارخانهای خودروها افزوده میشود، روی قیمت بازار خودروها هم برود؛ مثلا اگر پژوپارس در کارخانه ۶۰میلیون تومان افزایش یافته، همین مقدار نیز به قیمت این خودرو در بازار آزاد اضافه شود.
با این حال بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد بازار خودرو فعلا واکنش تندی متناسب با میزان رشد قیمت کارخانهای، نشان نداده است. البته این امکان وجود دارد که در روزهای آینده با در نظر گرفتن عوامل اثرگذار، تغییرات قیمتی جدیدی در بازار خودرو رخ بدهد.
مدتهاست بازار خودروی کشور بیش از هر عامل دیگری از انتظارات تورمی و قیمت ارز خط میگیرد و مسائلی مانند افت و خیز تیراژ و همین ماجرای رشد قیمت کارخانهای، اثر نرمتری را در بازار دارند. از همین رو پیشبینیهای مختلفی در مورد آینده بازار خودرو وجود دارد که طبق آنها، منحنی قیمت تحت تاثیر عواملی مانند انتظارات تورمی، قیمت ارز، تیراژ و همین رشد قیمت کارخانهای نوسان خواهد داشت.
پیشبینی اصلی این است که بازار خودرو همچنان بیشترین تاثیر را از انتظارات تورمی و قیمت ارز خواهد گرفت. بر این اساس، در صورت صعودی شدن این دو فاکتور، منحنی قیمت در بازار خودرو نیز روندی رو به رشد خواهد داشت و اگر عوامل موردنظر نزولی شوند، کاهش قیمت خودرو رخ خواهد داد.
در بین عوامل دیگر، موضوع رشد قیمت کارخانهای، اثر خود را یک بار بر بازار خواهد گذاشت، اما موضوع تیراژ میتواند در طول سال تاثیرگذاری چندبارهای بر منحنی قیمت خودرو در بازار آزاد داشته باشد. هرچه تیراژ رشد کند، نیاز شهروندان به خرید خودرو از بازار آزاد کاهش خواهد یافت؛ بنابراین در صورت نزولی شدن انتظارات تورمی و قیمت ارز، میتوان به کاهش قیمت خودرو در بازار هم امیدوار بود.
این در حالی است که اگر انتظارات تورمی و قیمت ارز روندی صعودی داشته باشند، رشد تیراژ تنها شاید بتواند از سرعت کاهش قیمت بکاهد، اما توان نزولی کردن آن را نخواهد داشت. در سال جاری قرار است حداقل یکمیلیون و ۶۰۰هزار دستگاه خودرو در کشور به تولید برسد؛ اتفاقی که اگر رخ بدهد به شرط ثبات نسبی انتظارات تورمی و قیمت ارز، بر کنترل قیمت خودرو در بازار تاثیر خواهد گذاشت/دنیای اقتصاد