کد خبر: ۳۶۷۸۷
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۷

گاز طبیعی یا گاز مایع؛‌ جایگزین مناسب بنزین کدام است؟

مدیر برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران با اشاره به اینکه در خودروهای CNG سوز در مقایسه با خودروهای بنزینی میزان انتشار دی اکسید کربن در شرایط بدون ترافیک ۲۵ درصد کمتر است، گفت: از نظر قیمت نیز در مقیاس جهانی CNG از LPG ارزان‌تر است.
به گزارش خودروکار، علیرضا آرمان مقدم با بیان اینکه در حال حاضر حدود چهار میلیون و ۲۰۰ هزار خودروی گازسوز و دوگانه‌سوز در ایران وجود دارد، تصریح کرد: این تعداد خودرو روزانه به طور متوسط ۲۴.۵ میلیون متر مکعب گاز طبیعی مصرف می‌کنند.

آرمان مقدم LPG (گاز مایع) که مخلوطی از پروپان و بوتان است را یکی دیگر از سوخت‌های جایگزین در بخش حمل و نقل در دنیا عنوان کرد.

وی در مورد خصوصیات LPG گفت: این گاز از تفکیک و پالایش گاز طبیعی و یا پالایش نفت خام به دست می‌آید و در دما و فشار طبیعی، گازی شکل است اما پس از تراکم در فشارهای متوسط به شکل مایع در می‌آید.

آرمان‌مقدم در ادامه به مزیت CNG نسبت به LPG اشاره کرد و افزود: عدد اکتان CNG بالاتر از عدد اکتان LPG است.

وی با بیان اینکه عدد اکتان در CNG را ۱۳۰-۱۲۰ و در LPG حدودا ۱۱۲-۱۰۵ است، تصریح کرد که عملکرد به‌سوزی سوخت CNG با لحاظ پارامتر عدد اکتان شرایط بهتری دارد که از جنبه زیست‌محیطی نیز وضعیت مناسب‌تری خواهد داشت.

به گفته این مقام مسوول در خودروهای CNG سوز در مقایسه با خودروهای بنزینی میزان انتشار دی اکسید کربن در شرایط بدون ترافیک ۲۵ درصد کاهش می‌یابد  و در شرایط ترافیک مشابه تهران این میزان به ۳۵ درصد نیز خواهد رسید این در حالی است که در خودروهای LPG سوز میزان کاهش انتشار کربن دی اکسید نسبت به موتورهای بنزینی تقریبا ۱۵ درصد است. همچنین در هوای سرد استارت خوردن ماشین‌های CNG در مقایسه با خودروهای LPG و بنزین راحت‌تر انجام می‌شود. از جهت شاخص قیمت نیز در مقیاس جهانی CNG از LPG ارزانتر است بعنوان مثال در امریکا هر گالن LPG به میزان بیست سنت گران‌تر از بنزین است ولی CNG به ازای هر گالن چهل و یک سنت ارزانتر از بنزین می‌باشد.

آرمان مقدم با اشاره به این مطلب که ایران با در اختیار داشتن دومین رتبه ذخایر گاز طبیعی جهان و همچنین شبکه گسترده خط لوله گاز، بستری مناسب جهت استفاده از گاز طبیعی فشرده یا CNG به عنوان سوختی پاک جهت جایگزینی در سیستم حمل و نقل کشور دارد، تصریح کرد: به کمک شبکه گسترده خط لوله گاز در کشور تاکنون حدود ۲۵۰۰ جایگاهCNG در سراسر ایران توسعه‌یافته است که امکان دسترسی به این سوخت پاک را در اقصی نقاط کشور فراهم می‌سازد.

وی با بیان اینکه در خودروها با سوخت LPG، امکان نشر گاز (هر چند مقادیر کم) وجود دارد، اظهار داشت: بنا بر توصیه‌های ایمنی بهتر است خودروهای گاز مایع در پارکینگ با سیستم تهویه مناسب نگهداری شوند چرا که در غیر این صورت احتمال تجمع گاز نشت یافته در پارکینگ و خطرات ناشی از آن وجود خواهد داشت.

آرمان‌مقدم ادامه داد: در واقع چون LPG از هوا سنگین‌تر است، در صورت نشت در محیط باقی می‌ماند و به سختی پخش می‌شود لذا خطرات ناشی از انفجار و آتش‌سوزی محتمل خواهد بود. این در حالی است که دانسیته CNG کم‌تر از هواست و پس از نشتی سریعا پراکنده می‌شود و نسبت به LPG ایمن‌تر ارزیابی می‌گردد.

آرمان مقدم در پایان با اشاره به اینکه برخی رسانه‌ها به مزیت استفاده از سوخت LPG اشاره و برای صحه گذاشتن بر دلیل خود به استفاده از این سوخت در بعضی از کشورهای اروپایی مانند ترکیه، کره جنوبی، لهستان، روسیه، ایتالیا، انگلستان، امریکا، استرالیا، اکراین و ...  اشاره می‌کنند، افزود: باید گفت عمده این کشورها منابع گازی مناسبی در اختیار ندارند و نیاز گاز شهری مورد نیاز خود را از طریق واردات و حتی در برخی موارد زغال سنگ تامین می‌کنند ضمن آنکه زیرساخت‌های توسعه CNG  نظیر شبکه گسترده گاز که در کشور ما وجود دارد را در کشورشان ندارند.

وی گفت: در واقع در انتخاب میان بنزین و LPG به سراغLPG  به عنوان سوخت مناسب‌تر رفته‌اند؛ این درحالی است که در ایران در مقایسه میان LPG و بنزین، گزینه‌ای به نام CNG وجود دارد که به دلیل مزیت‌های قیمتی و فنی برتری‌های زیادی دارد و می‌تواند بعنوان سوخت ملی مطرح شود.



منبع: ایرنا

انتهای پیام/

روزنامه های اقتصادی
آخرین اخبار