
به گزارش خودروکار،در این پروژه مشترک نیسان و فاستر که ۱۲ ماه به طول انجامیده، هر دو شرکت از پیشرفتهای کنونی فناوری بهره گرفتند و از آنها در نتیجهگیری منطقی استفاده کردند. در واقع این سرمایهگذاری پیشنهادی در حوزه فناوری صنعت خودرو نه تنها خودرو و صنعت خودرو را به سمت جلو پیش میبرد بلکه باعث ترقی و رشد شهرهای دارای این خودروها نیز میشود.
بنابراین این پروژه منجر به خلق یک بینش کنجکاوگرایانه نسبت به آینده کاربرد فناوریهای موجود کنونی میشود.
شارژ بدون سیم
شارژ القایی بدون سیم (Wireless Inductive Charging) هماکنون درحال رایج شدن به واسطه کاربرد این فناوری در وسایلی همچون گوشیهای تلفن همراه و کنترلرهای بازی (دستههای بازی) است و دامنه وسیعی از شرکتهای گوناگون درحال توسعه دادن این فناوری برای خودروها هستند. به نحوی که شرکت نیسان توانست با همکاری شرکت پرتلند جنرال ( Portland General ) نخستین نمونه از شارژ القایی بدون سیم را در محصول خود یعنی خودرو LEAF قرار دهد.
بنابراین این فناوری یک غافلگیری از سوی شرکت نیسان نبود اما توانسته بود با کمی تغییر و تحول در فناوری، کاربرد خودرویی را به آن بیفزاید و خود را به عنوان شرکتی منحصر به فرد در زمینه خودروهای الکتریکی مطرح کند. این شرکت پیشبینی کرده که بتوان با به کارگیری این فناوری حداکثر ۷/۲کیلووات توان الکتریکی را به خودرو منتقل کرد و هنگامی که انتقال توان الکتریکی در این سطح از توان بالا میسر شود به دنبال خود پدیدههایی همچون جاسازی پوششهایی برای شارژ القایی بدون سیم روی آسفالتها را در پی خواهد داشت.
رانندگی خودکار
شرکت نیسان براساس پیشنهادی که ارائه کرده در حال تلاش برای ساخت خودرویی است که با استفاده از فناوریهایی همچون شارژ بدون سیم و رانندگی خودکار، این اطمینان را به راننده بدهد که بهطور پیوسته آماده به کار است. بهطور قطع این پیشنهاد و پیشبینی شرکت نیسان در سال ۲۰۱۶ میلادی برای آینده بازار خودروهای تمام خودکار، بدون موافقت و همکاری سایر خودروسازان امکانپذیر نخواهد بود یا به سختی تحقق مییابد.
اتصال خودرو به شبکه برق
فناوری کلیدی بعدی آیندهنگری نیسان، فناوری اتصال خودرو به شبکه برق است. این فناوری نتیجه تجربههای متعدد شرکت نیسان به واسطه انجام پروژههای گوناگون در سراسر دنیاست. استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر به منظور تامین و تولید انرژی الکتریکی برای شبکه برق شهری، این ایده را در شرکت نیسان پدید آورد که بتوان با اتصال خودرو به شبکه برق، شارژ اضافی ذخیره شده در خودرو را به شبکه برق شهری منتقل کرد تا در ساعات اوج مصرف، کمکی برای شبکه به منظور تامین برق موردنیاز شهر باشد.
پارکینگ درون ساختمانی
امروز قرارگیری محلهای مناسب پارکینگ در کنار ساختمانهای اداری و پر رفتوآمد، برای پارک خودروهای کارمندان و افراد دیگر رایج است اما شرکت نیسان در بخش دیگری از نگاه خود به آینده، اشاره به این نکته میکند که از آن جایی که برای خودروهای برقی هیچگونه انتشار آلودگی تعریف نمیشود بنابراین میتوان پارک خودروهای کارمندان را در همان مکانی که کارمندان مشغول به کار هستند یعنی داخل ساختمان قرار داد. همانند پارک خودرو در خانه و استفاده از اتصال خودرو به شبکه برق میتوان این امکان را برای تمام ساختمانهای اداری فراهم کرد که با قرار دادن محل پارک خودروهای کارمندان درون ساختمان از شارژ باتری خودروهای کارمندان در مواقع نیاز به عنوان انرژی الکتریکی پشتیبان استفاده کنند. باید به این نکته توجه کرد که هدف شرکت نیسان از ارائه دیدگاه خود نسبت به آینده خودروهای تمام الکترونیک این است که این شرکت قصد دارد با بهرهگیری هوشمندانه از فناوریها، همیشه خود را به عنوان شرکتی پیشگام در زمینه خودروهای الکتریکی مطرح کند.
علی اسراری - کارشناس ارشد ایرانخودرو
سیدمرتضی قدمگاهی - کارشناس ارشد ایرانخودرو
علیرضا میرزامحمدی - کارشناس ارشد صنعت خودرو
منبع:گسترش صنعت