خودروکار گزارش می دهد؛
چالش های تولید و رواج موتورسیکلت های برقی در ایران/ فقدان زیر ساخت ها مانع از توسعه برقی ها
تولید و رواج موتورسیکلت های برقی در ایران چندی است که بر سر زبان ها افتاده است و نهاد های مختلفی از قبیل سازمان برنامه و بودجه و سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران برای تولید و مونتاژ و یا جایگزینی آن ها با موتورسیکت های بنزینی فراخوان صادر کرده اند اما آیا زیر ساخت های لازم برای انجام این کار در ایران ایجاد شده است؟
به گزارش خبرنگار خودروکار، به اعتقاد مسوولان این حوزه همه چیز در مورد موتورسیکلت های برقی تنها در حد حرف است و هیچ گاه در ایران آن چنان که باید و شاید به این امر پرداخته نشده است.
اگرچه خودرو های هیبرید و برقی و همچنین موتورسیکلت های برقی در همه جای جای دنیا مورد توجه مسوولین شهرداری و دولت ها هستند و برای رواج آن ها بین مردم تبلیغات و تسهیلات خاصی در نظر گرفته می شود.
اما از آنجایی که استفاده از موتورسیکلت در ایران بیشتر در قشر کم در آمد مردم مرسوم است و با این وسیله نقلیه روزی خود را تامین می کنند در نظر گرفتن شرایطی که این قشر از مردم بتوانند این موتورسیکلت های برقی را خریداری کنند کمک شایانی به رواج موتورسیکلت های برقی در ایران می کند.
اما بستر این موضوع فراهم نشده است و حتی استفاده کنندگان وسیله نقلیه موتورسیکلت پس از توقف تولید و پلاک گذاری کاربراتوری ها استقبال خوبی از انژکتوری ها هم نکرده اند چه برسد به استقبال از موتورسیکت های برقی.
قیمت تمام شده محصول برای تولید کننده و خریدار بسیار گران تمام می شود و این موضوع باعث خرید و فروش دست دوم کاربراتوری ها در بازار شده است.
در این میان بحث تولید موتورسیکلتهای برقی و هیبریدی نیز در ایران جدی گرفته نمی شود و در شرایط کنونی ارز و واردات در کشور، اجرایی شدن پروژه های مرتبط با این موضوع را باید منتفی دانست.
وحید حسینی دبیر کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا نیز درباره عدم استقبال از موتورسیکلتهای برقی معتقد است قیمت زیاد و فقدان دانش تولید این موتورسیکلت ها در ایران به این موضوع دامن زده است و وزارت صمت از رواج موتورسیکلت های برقی شانه خالی می کند
.
طی جلساتی که وزارت صمت با سازمان محیط زیست داشته است موضوع توسعه موتورسیکلت های برقی یکی از موضوعات و یکی از بندهای قانونی مرتبط با آلودگی هوا بوده که وزارت صنعت از ارائه برنامه های خود سرباز زده است.
یکی از مشکلاتی که در توسعه و رواج موتورسیکلت های برقی وجود دارد ایجاد ایستگاه های شارژ و پایه های شارژ این وسیله نقلیه است که به نظر می رسد دولت هنوز برای ایجاد زیر ساخت های لازم و بستر های مناسب ورود این محصولات به خیابان ها برنامه ی خاصی ندارد.
به گفته مسوولان محیط زیست در آیین نامه ماده ۲ قانون هوای پاک آمده است که ۱۰ درصد موتورسیکلتهای تولید کشور باید برقی باشد و اگر برقی نباشد موتورسیکلتسازان مجبور به اسقاط تعداد بیشتری از موتورسیکلت های فرسوده می شوند. اما با وضعیت کنونی که به گفته دبیر انجمن صنعت موتورسیکلت بسیاری از خطوط تولید موتورسیکلت های انژکتوری نیز به تعطیلی کشیده شده و حدود 10 هزار نفر از نیرو های خود را از دست داده اند مشخص نیست چگونه می شود طرح تولید موتورسیکلت برقی برای آن ها به صرفه باشد.
در این میان سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران برای مشارکت و سرمایه گذاری در اجرای طرح تولید و مونتاژ موتورسیکلت برقی در استان خراسان رضوی فراخوان صادر می کند اما واقعیت آن است که احتمالا سرمایهگذاران و تولیدکنندگان زیادی در شرایط فعلی استقبال نخواهند کرد. چرا که برای آن ها تولید این محصولات صرفه اقتصادی زیادی ندارد و اگر ضرری در آن نباشد شانس آورده اند. تا در این مورد فرهنگ سازی صورت نگیرد و بازار تقاضا برای آن ایجاد نشود بی شک این سرمایه گذاری به نتیجه نخواهد رسید. کما اینکه زیر ساخت های استفاده از این محصولات همیشه در دسترس مردم نیست.
در همین رابطه بهمن ضیا مقدم دبیر انجمن صنعت موتورسیکلت ایران به خبرنگار خودروکار می گوید:« از سال 93 قبل از آنکه دولت به قضیه موتورسیکلت های برقی ورود کند، تحقیقاتی در این زمینه در انجمن انجام شد و قبل از آن هم یکی دو شرکت عضو انجمن به تولید و عرضه موتور سیکلت برقی پرداختند.»
او اضافه می کند:«اما به دلیل آنکه زیر ساخت های لازم هنوز به وجود نیامده است و تا زمانی که فرهنگ سازی و زمینه تسهیلات برای خریدار همانند وام های بلاعوض ویا وام با سود های پایین فراهم نشود عملی شدن این طرح امکان پذیر نیست.»
مقدم ادامه می دهد:« بحث اصلی در این مورد یکی قیمت تمام شده این محصولات و دیگری استقبال کم و فقدان تقاضا در بازار برای خرید موتورسیکلت های برقی است.»
او می افزاید:« قیمت تمام شده موتورسیکلت برقی بسیار بالا است و هزینه های نگه داری نیز برای مردم گران تمام می شود و دوسال پس از مصرف عمر باتری های این موتورسیکلت های برقی تمام می شود.»
دبیر انجمن صنعت موتورسیکلت ادامه می دهد:« باتری موتورسیکلت های برقی همانند خودرو نیاز به تعویض باتری دارد. خریدار دو سال پس از تردد باید حدود 50 درصد قیمت موتورسیکلت را برای تعویض باتری هزینه کند. اما موتورسیکلت هایی با سوخت فسیلی چنین مشکلاتی را برای مردم ایجاد نمی کند.»
به گزارش خودروکار، مسوولین دولتی و شهرداری نیز در توسعه و رواج موتورسیکلت های برقی می توانند نقش موثری داشته باشند. ایجاد زیر ساخت های استفاده از این نوع موتورسیکلت ها و دسترسی آسان به پایه های شارژ و تسهیلات آسان خرید و خدمات پس از فروش به این امر کمک خواهد کرد. شهرداری نیز با فرهنگ سازی و با در اختیار گذاشتن موتورسیکلت های برقی آن هم به صورت رایگان (همانند دوچرخه) و همکاری آن ها با انجمن صنعت موتورسیکلت می تواند به تسریع این فرآیند کمک کند.
گزارشگر خودروکار: سپیده قاضی نژاد
انتهای پیام/