به گزارش خبرنگار خودروکار، جاده باستانی ابریشم که در سالیان دور موجبات تجارت میان چین و ایران و اروپا را فراهم کرده بود، اگر امروزه به حیات خود ادامه می داد بی شک به جای یدک کشیدن نام ابریشم –عمده ترین محصول صادراتی آن روزها- باید نام «جاده خودروسازان» را به خود می گرفت چرا که در یک دهه اخیر همکاری و مشارکت خودروسازان چینی با خودروسازان داخلی به بیشترین میزان در تاریخ دو کشور رسیده است تا ماحصل آن حضور قریب به 15 برند خودرو چینی در بازار کشورمان باشد. حضوری که حال، یا می تواند تحت تاثیر خروج امریکا از برجام و روی کار آمدن تحریم ها، کمرنگ شود، یا اینکه با خروج خودروسازان اروپایی از ایران، با قدرت و بدون رقیب پابرجا بماند.
آخرین آمار از حضور خودروهای چینی در بازار کشورمان از سهم تقریبا 15 درصدی آنها در کل بازار حکایت دارد و نکته قابل توجه، سهم 1 درصدی چینی ها در بازار ایران تا قبل از ورود به دهه 90 شمسی است که نشان از عزم جزم و عطش خودروسازان چینی برای کسب سهم بیشتر از بازار کشورمان و تسخیر آن دارد.
بررسی آمار تولید خودروسازان خصوصی در سال 96، خبر از مونتاژ حدود 190 هزار دستگاه خودروی چینی می دهد. همچنین چری در حالی پرتیراژترین و محبوب ترین برند چینی حاضر در بازار ایران است که حدود 15 برند مختلف چینی در کشور به فعالیت مشغول اند و از این بین قریب به 13 برند مشغول به تولید خودرو در خاک کشورمان هستند. ناگفته نماند که چری سهم 33 درصدی از کل بازار خودروهای چینی در داخل کشور را در دست دارد.
رشد شتابان برندهای چینی در حالی در ایران رقم خورده که برندهای چری، جک، لیفان، دانگ فنگ، برلیانس، بی وای دی، زوتی، فاو، گریت وال، چانگان، هایما، ام جی، جیلی و بایک فعالیت زیادی در ایران دارند و خودروسازان دیگری نظیر هافی، سایک و دامای هم درصدد ورود به بازار کشورمان هستند.
همکاری مدیران خودرو و چری
شرکت صنایع خودروسازی مدیران خودرو (ام وی ام)با هدف تولید، واردات و صادرات انواع خودروهای سبک و سنگین و همچنین تحقیق و توسعه در زمینه خودرو و صنعت خودروسازی در سال ۱۳۸۱ در منطقه ویژه اقتصادی ارگ جدید بم راه اندازی شد. این شرکت که بصورت شرکت مشترک با شرکت چری چین اداره می شود، امروز به یک خودروساز قدرتمند تبدیل شده و در اشتغال زایی نیز نقش مهم در کشورمان ایفا کرده است. ARRIZO5، TIGGO7، TIGGO5 Fl، MVM X22، MVM X33S، MVM 550، MVM 315 و MVM 110S از جمله محبوب ترین و پرفروش ترین محصولات مدیران خودرو در بازار کشورمان به حساب می آیند.
همکاری صنعت خودرو آذربایجان (آذویکو) با سایک موتور
گروه صنعت خودرو آذربایجان در سال 1389 در آذربایجان تاسیس شد که توان تولید سالانه 200 هزار دستگاه خودرو از سگمنت های B و C را دارا است. برند MG انگلستان، از زیرمجموعه های امروزی برند چینی سایک موتور، پیش تر نیز به صورت وارداتی در مدل های متنوع به ایران راه پیدا کرده بود. اگرچه صحبت تولید این برند بارها در کشور مطرح شد اما در نهایت قرعه این کار به اسم شرکت صنعت خودرو آذربایجان در آمد. این شرکت طی قرارداد مشارکت و همکاری که با شرکت سایک موتور چین (مالک برند MG) منعقد کرده است، اقدام به تولید محصولات این برند بین المللی و با اصالت در ایران کرد. دو محصول MG360 و MG360 توربو حاصل این قرارداد مشترک بین دو شرکت است که در آینده نزدیک و گسترش همکاری های دو طرف قراداد، سایر مدل های به روزتر نیز به سبد محصولات آذویکو افزوده خواهد شد.
همکاری کرمان موتور با جک و لیفان
شرکت کرمان موتور پس از پایان مونتاژ محصولات دوو، در سال 86 ابتدا با شرکت لیفان و سپس در سال 88 با شرکت جک چین موفق به عقد قرارداد همکاری و تولید محصولات این شرکت ها در خاک ایران شد. حاصل همکاری کرمان موتور با شرکت های لیفان و جک محصولات متنوع در کلاس های مختلف خودرویی است که در ادامه شاهد آنها هستید.
تولید بی وای دی (BYD) در کارمانیا
برند بی وای دی شاید نسبت به دیگر برندهای چینی موجود در ایران قدری ناشناخته تر باشد اما در خود کشور چین شهرت بالایی دارد و البته با محبوبیتی فراتر از شرکتهای چری و جک، فعالیت میکند. شرکت خودروسازی کارمانیا یکی از شرکتهای زیر مجموعه گروه کرمان خودرو، در سال 1386 تاسیس شد و موجبات حضور برند بی وای دی توسط این خودروساز کرمانی فراهم شد. از محصولات بی وای دی که توسط شرکت کارمانیا در داخل ایران به تولید رسیده است می توان به BYD S6، BYD S7،BYD Song، BYD New F3 و BYD e6 اشاره کرد.
بهمن موتور، میزبان faw و هاوال در ایران
گروه خودروسازی بهمن یکی از پرسابقه ترین شرکت های تولید کننده خودرو در کشورمان شناخته می شود که در میان جدید ترین همکاری های آن با شرکت های خارجی، شاهد حضور دو شرکت چینی FAW و هاوال هستیم. بهمن موتور با شرکت FAW در زمینه تولید خودروهای سنگین و سواری همکاری های بسیاری دارد و به عنوان نماینده رسمی فاو در ایران محصولات بسترن B50 و بسترن B30 که با استقبال بازار نیز مواجه شده اند را در ایران تولید و عرضه کرده است. بهمن موتور امسال موفق به عقد قرار داد با شرکت هاوال چین شد تا شاسی بلندهای هاوال نیز وارد خط تولید بهمن موتور شوند.
بایک و گریت وال، انتخاب دیار خودرو
آغاز شهره شدن محصولات شرکت گریت وال چین در ایران را می توان در همکاری شرکت دیار خودرو با گریت وال دانست. این شرکت در حال حاضر محصولات متنوعی همچون پیکاپ های وینگل 3 و وینگل 5، شاسی بلند های هاوال و برخی محصولات بایک را در ایران به تولید رسانده است.
یکی دیگر از شرکای دیار خودرو شرکت بایک چین است که همواره عطش زیادی به حضور در ایران نشان داده است. نزدیک به 5 سال از حضور نخستین محصولات شرکت بایک در بازار ایران میگذرد و این خودروساز چینی با همکاری شرکت دیار خودرو تولید و فروش محصولاتی همچون سابرینا و سنوا را رقم زده است. بایک در دومین نمایشگاه خودرو تهران حضوری پررنگ از خود نشان داد و با معرفی 6 محصول جدید در کلاسهای شاسیبلند فول سایز، کراس اوور، سوپر مینی و سدان پا به این گردهمایی خودروسازان گذاشت تا نوید حضوری قدرتمند در بازار کشورمان را بدهد.
محصولات بایک نخستین بار در سال 93 وارد بازار ایران شد و پس از آن اخبار پیرامون این شرکت به کرّات شنیده میشد و همه منتظر حضوری پررنگ از این خودروساز چینی در بازار ایران و علی الخصوص ناوگان تاکسیرانی کشور بودند که در واقع هیچ یک از این دو مورد تا به امروز عملی نشده است. البته نا گفته نماند که شرکت خودروسازان راین نیز هماکنون مشغول تولید مدل Voleex C30 از شرکت گریتوال چین است.
حضور دورگه چینی-انگلیسی در ایران
برند ام جی یکی از برندهای چینی در ایران محسوب می شود که ابتدا بیشتر شاهد واردات محصولات آن بوده ایم و زیاد وارد مقوله تولید خودرو در ایران نشد. شرکت مدیا موتورز با کسب مجوز واردکننده رسمی محصولات MG در ایران با شروع دهه 90 شمسی زمینه ساز رؤیت محصولاتی همچون MG 550 ،MG6 ، MG 350 ، MG3، MG GS و MG GT در خیابان های کشورمان شد.
گرچه مدیا موتورز نمایندهی رسمی فروش محصولات MG در ایران محسوب میشود، اما این گروه پارسموتورز بود که با تأسیس کارخانه و خط مونتاژ در تبریز، اقدام به عرضهی مدل 360 در بازار کشورمان کرد. نا گفته نماند که برند MG که حدود 93 سال پیش در انگلستان بنیان نهاده شد، امروزه در مالکیت گروه صنعتی سایک موتورز قرار دارد.
حضور محصولات جیلی در ایرانشرکت خودروسازی جیلی چین یکی از بزرگترین شرکت ها در کشور چین است که در چند سال اخیر به واسطه خرید خودروسازان مطرح اروپایی همچون ولوو، شهرتی جهانی برای خود دست و پا کرده است تا محصولات آن در آستانه ورود گسترده به بازار اروپا قرار بگیرند. نخستین حضور جیلی در ایران با همکاری شرکت جیلیران حدود 4 سال پیش صورت گرفت تا این شرکت به وسیله نمایندگی واردکننده محصولات خود در ایران، مدل های Emgrand 7 ، Emgrand 7-RV و X7 را در بازار کشورمان عرضه کند. گرچه در آغاز همه این خودروها محصولات خوب و پرمتقاضی بودند اما متاسفانه با مدیریت ضعیف شرکت واردکننده و عدم خدمات رسانی مناسب، محصولات جیلی به قدرت سابق نتوانستند در ایران دیده شوند و همین امر زمینه ساز قرار داد همکاری میان شرکت جیلی و شرکت خودروسازان بم جهت تولید یکی از محصولات رده متوسط جیلی در خاک ایران شد. مدل جیلی GC6 نخستین محصول تولیدی جیلی در ایران است. به نظر میرسد که شرکت جیلی این محصول را، صرفا برای عرضه در بازارهای خاص مثل ایران و روسیه طراحی کرده است.
همکاری سایپا با چانگان، برلیانس و زوتییکی از پر مراوده ترین شرکت های خودروسازی کشورمان با خودروسازان چین، شرکت سایپاست. سایپا با مشارکت با چانگان و برلیانس به ترتیب محصولات شاسی بلند و کراس اوور چینی را در داخل به تولید رساند و به بازار عرضه کرد. شرکت سایپا همچنین شروع به مونتاژ خودروی شرکت زوتی، با نام آریو نیز کرد، خودرویی که وارد ناوگان تاکسی رانی نیز شد و شاید نقطه قوت آن استفاده از موتور میتسوبیشی است. زوتی شرکتی است که مراودات زیادی با خودروسازان مطرح دنیا همچون سوزوکی، تویوتا، فیات و لانچیا در زمینه تکنولوژی ساخت محصولات دارد و انتظار می رود که همکاری سایپا با زوتی مونتاژ محصولات دیگری را نیز در ایران به ثمر برساند.
تولید محصولات دانگ فنک و هایما توسط ایران خودروشرکت خودروسازی ایران خودرو در میان کثرت برندهای چینی، دست روی دو برند هایما و دانگ فنگ گذاشت با توجه به اقبال از خودروهای شاسی بلند و کراس اوور، محصولاتی همچون هایما S7 و S5 و همچنین دانگ فنگ H30 کراس را به خط تولید خود برد.
فوتون، برند پر متقاضی میان خودروسازان ایران شرکت عظیم خودرو، نمایندهی فروش رسمی محصولات فوتون در ایران است اما محصولات فوتون در ایران در خط تولید کارخانه های شرکت های عظیم خودرو، ایران خودرو و سایپا به تولید می رسد تا شاهد خودروهای تجاری و سواری فوتون در خیابانهای کشورمان باشیم.
فوتون، زیر مجموعهی گروه صنعتی BAIC چین است که با نام خودروسازی بجینگ نیز شناخته میشود. مهمترین محصولات فوتون، تریلر، اتوبوس، کامیون، ون و مینیبوس هستند، درحالیکه وانت تونلند و شاسیبلند ساوانا، تنها خودروهای سواری این شرکت محسوب میشوند.
گزارشگر خودروکار: فاضل سوری
انتهای پیام/