به گزارش خبرنگار خودروکار، روز دوشنبه هفته جاری بعد از گذشت بیش از شش ماه بالاخره چشم بورس کالا به یکی از خودروهای گروه سایپا روشن شد و کیا سراتو به بورس کالا راه یافت.
طبق اطلاعات دریافتی، ظاهراً تعداد خودروی عرضه شده در بورس ۵۰ دستگاه و قیمت پایه آن ۸۷ میلیون تومان مشخص شده است. در امیدنامه پذیرش و درج کالای سراتو آمده است عرضهکننده متعهد گردیده که شرایط عرضه را به گونهای فراهم کند که حداقل ۴ بار عرضه در ماه انجام پذیرد و در صورت وجود تقاضا با نظر بورس نسبت به عرضه اقدام کند. همچنین عرضهکننده متعهد شده مقدار ۲۵ درصد از کل تولید سالانه معادل ۲۵۴۰ دستگاه (هر کدام بیشتر شد) را در بورس عرضه کند.
این اتفاق در حالی رخ داده که تا به حال خودرویی در بورس کالا عرضه نشده و برای جلوگیری از نوسانات شدید قیمت و شفافیت در معاملات گروههای خودرویی چنین اقدامی صورت گرفته است.
حال جای سؤال دارد محصول بعدی خودروییها که به بورس کالا وارد میشود چه خواهد بود و از سوی دیگر چنین اقدامی چه پیامهایی برای بازار بورس و بازار خودرو دارد؟
در این رابطه مهدی طحانی-کارشناس بازار بورس و سرمایه به خبرنگار خودروکار، گفت: فرآیند بورس کالا برای شفافیت بیشتر در عرضه و تقاضای کالاها مخوصا کالاهای دولتی و شبه دولتی مؤثر است؛ در رابطه با محصولات خودرویی میتوان گفت در سالهای گذشته به واسطه تحریم محصول قابل عرضهای در سبد کالایی این شرکتها نبود.
او افزود: تا قبل از عرضه خودرو در بورس کالا، فرآیند فروش خودرو از طریق نمایندگیها صورت میگرفت که در زمان عرضه دلالان بازار خودرو وارد میدان میشدند و باعث دستکاری قیمت محصولات میشد که با عرضه خودرو در بورس کالا از موارد اینچنینی جلوگیری خواهد شد.
این کارشناس بازار بورس و سرمایه با بیان اینکه عرضه کیا سراتو توسط سایپا، نمادین و آزمایشی است، تاکید کرد: به نظر میرسد در آینده محصولات متنوعتر با تیراژ بالا در بورس کالا عرضه خواهد شد که از عرضه و تقاضای مصنوعی جلوگیری خواهد کرد و فعالان بازار سرمایه که فعالیتهای خود را معطوف به سهام خودروییها کردهاند با شفافیت بیشتر در زمینه عرضه و تقاضا و میزان فروش کالای خودرویی در بورس کالا، داد و ستد سهام خود را انجام دهند.
او افزود: همچنین در بورس کالا قیمتها شفافیت بیشتری را تجربه خواهد کرد و در سرفصل هزینه های خودروسازان، صرفه جویی رخ خواهد داد.
طحانی با بیان اینکه محصول خودرویی بعدی که به بورس کالا وارد خواهد شد، مشخص نیست، یادآور شد: به نظر میرسد در ادامه یک سبد محصول متنوعی از سوی خودروسازان به بورس کالا معرفی خواهند شد که محصولاتی همچون پراید و پژو جایی در بورس کالا نخواهند داشت.
این کارشناس بازار بورس و سرمایه در انتها گفت: عرضه قابل توجه خودرو از سوی خودروسازان بستگی به سیاستهای خودروسازان دارد و آمادگی پذیرش خودرو در بورس کالا در حال حاضر فراهم است.
حال با این تفاسیر باید منتظر بود تا دید که خودروسازان کدام یک از محصولات خود را راهی بورس کالا میکنند و از سوی دیگر در گذشته عرضه پراید در بورس کالا مطرح بود که مدیران ارشاد بورس کالا اجازه ورود این خودرو را به بورس کالا ندادند.
در سوی دیگر بازار باید دید که نمایندگیهای فروش، نمایشگاهداران و خریداران نهایی نسبت به عرضه خودرو در بورس کالا چه واکنشی خواهند داشت.
انتهای پیام/