خودروکار گزارش می دهد؛
موتورسیکلت سازان ناتوان در اجرای قانون هوای پاک/اسقاط موتورسیکلت های فرسوده نیازمند حمایت از تولیدکنندگان
آلودکی هوا در کلان شهرها همواره در فصول سرد سال شدت بیشتری می گیرد و همیشه موتورسیکلت های فرسوده متهم ردیف اول و مقصر اصلی این مشکل خوانده می شوند.در حالیکه هیچ گاه اسقاط موتورسیکلت های فرسوده به طور جدی از سوی دولت پیگیری نشده است.
به گزارش خبرنگار خودروکار، صنعت موتورسیکلت مجهور و مغفول واقع شده است؛ این سخن همه فعالین این صنعت است و همه متفق القول بر آن تاکید می کنند.
هر ساله به فصول سرد که می رسیم و وارونگی هوا اتفاق می افتد و آلودگی هوای شهرها و پایتخت بیشتر می شود کارشناسان محیط زیستی و سازمان محیط زیست و استاندارد در صف اول موتورسیکلت های آلاینده را مقصر و متهم درجه یک این ماجرا می دانند. این موضوع که مطرح می شود در ادامه سخن از اسقاط موتورسیکلت های فرسوده به میان می آید و هر بار که به پایان این فصول سرد نزدیک می شویم این موضوع به فراموشی سپرده می شود و تا زمستان سال بعد دیگر خبری از اسقاط موتورسیکلت ها به گوش نمی رسد. اگرچه امروز روز اسقاط خودروهای آلاینده نیز با مشکلات متفاوتی روبه روشده است و با ممنوعیت واردات خودرو چراغ این مراکز هم به سو سو زدن افتاده است اما بحث اسقاط موتورسیکلت ها هیچگاه حتی چزاغش برای یک بار هم درست روشن نشده است و سرانجامی نداشته است.
چندی پیش بهمن ضیاء مقدم دبیر انجمن موتورسیکلت سازان ایران در همین رابطه به خبرنگار خودروکار گفت که از ابتدای دهه ۸۰ که طرح پلاک ملی در کارخانه ها اجرا و موتورسیکلت ها همانند خودرو ها پلاک ملی شدند، بیش از 10 میلیون موتورسیکلت شماره گذاری شده و هم اکنون در حال تردد است ولی حتی یک دستگاه موتورسیکلت فرسوده از رده خارج نشده است.
او در خصوص پیشنیه از رده خارج کردن موتورسیکلت های از رده خارج شده نیز عنوان کرد که حدود هفت یا هشت سال پیش برای از رده خارج شدن حدود صد هزار موتورسیکلت دو شرکت های دولتی ایران دوچرخ و نیرو محرکه وارد عمل شدند و بودجه ای را هم سازمان حفاظت محیط زیست تعریف کرد اما این طرح نیمه تمام ماند. اما صد هزار موتورسیکلت در برابر 10میلیون موتورسیکلت بسیار تعداد انگشت شماری است. اگر در طرح از رده خارج کردن موتورسیکلت های فرسوده سالیانه یک میلیون موتورسیکلت هم از رده خارج شود حدودا 10 سال طول می کشد تا موتورسیکلت های کاربراتوری کنار بروند.با توجه به تعیین سن فرسودگی موتورسیکلتها که بین ۸ تا ۱۰ سال تعریف شده از سال 80 تاکنون بیش از 90 درصد موتورسیکلت هایی که در حال تردد هستند به سن فرسودگی رسیده اند.
دبیر انجمن موتور سیکلت همچنین بر این موضوع تاکید بسیار داشت که مطرح شدن این موضوع که آلودگی مورتوسیکلت ها از خودرو ها بیشتر است صحت ندارد، و تنها یک هجمه تبلیغاتی بد نسبت به صنعت موتورسیکلت است.
اما اکنون طی قانون جدید هوای پاک، براساس ماده ۱۱ آئیننامه ماده ۲ قانون هوای پاک، موتورسیکلتسازان موظفند به ازای تولید هر دستگاه موتورسیکلت بنزینی، یک دستگاه موتورسیکلت فرسوده را اسقاط کنند. تنها چند ماه از ابلاغ این آئیننامه میگذرد و هنوز به اجرا نرسیده که موتورسیکلتسازان پیشنهاد حذف ماده ۱۱ این آئیننامه را به دولت دادهاند. چراکه از پس هزینه های آن بر نمی آیند اما به نظر می رسد عیسی کلانتری رییس محیط زیست سازمان حفاطت محیط زیست مخالف حذف ماده ۱۱ آئیننامه ماده ۲ قانون هوای پاک است و تاکید کرده است که حتماً موتورهای فرسوده باید اسقاط شوند.
او همچنین با ابراز تاسف از این که وزارت صنعت و موتورسیکلتسازان دنبال حذف ماده مربوط به «اسقاط موتورسیکلتهای فرسوده در ازای تولید موتورسیکلتهای جدید بنزینی» هستند نیز بیان کرده است که پیشنهاد ما این است که با هر برگه اسقاط، به جای هفت موتورسیکلت، چهار موتورسیکلت بخرند و اسقاط کنند که در نتیجه این اقدام، ارزش برگههای اسقاط بالا میرود و برای دارندگان موتورهای فرسوده نیز انگیزه ایجاد میشود تا نسبت به اسقاط موتورسیکلت خود اقدام کنند.
کلانتری همچنین از بررسی این موضوع در هیات دولت خبر داده بود و ابراز امیدواری کرده که دولت این ماده 11 را حذف نکند.
اگرچه مبحث کاهش آلودگی هوا و مصوبه هایی که دولت برای هوای پاک وضع کرده است قطع به یقین از اهمیت بالایی برخودار است اما در این صنعت به نظر می رسد فشار بیش از اندازه به صنعتگران این حوزه که فعالیت بسیاری از آن ها با مشکل مواجه و حتی با تعطیلی مواجه شده است کاری نادرست باشد. به گفته خود این تولیدکنندگان دیگر جای آنکه هزینه دیگری بر آن ها تحمیل شود برای آن ها وجود ندارد و آن ها مدعی هستند که وزارت صمت اصلا صنعت موتورسیکلت را فراموش کرده است.شاید لازم باشد پیش از آنکه خواسته ای از تولیدکنندگان داخلی داشته باشند فرآیند تولید را برای آن ها تسهیل کنند تا آن ها هم بتوانند آن ها را در اجرای قوانین وضع شده یاری دهند.
به گزارش خودروکار، کارشناسان امر معتقدند برای کاهش آلایندگی موتورسیکلت ها و کاهش سهم آن ها در آلودگی هوا بهتر از است فروش موتورسیکلت های توقیفی در مراکز توقیف و بلاصاحب ممنوع شود و دیگر اجازه ندهند این موتورسیکلت ها به چرخه مصرف بازگردند. آن ها همچنین جدی گرفتن معاینه فنی موتورسیکلت را از راهکارهای مفید در کاهش آلودگی می دانند.
انتهای پیام/